Home » Istorie » Agentul secret vietnamez care a spionat pentru trei țări diferite. Cine este Lai Tek?

Agentul secret vietnamez care a spionat pentru trei țări diferite. Cine este Lai Tek?

Publicat: 09.08.2022

Agentul secret, cunoscut sub pseudonimul Lai Tek, enigmaticul comunist a jurat credință mai întâi Franței, apoi Marii Britanii și în cele din urmă Japoniei.

În februarie 1947, într-o casă secretă de la periferia Kuala Lumpur, liderul de multă vreme al Partidului Comunist Malaezian (MCP) a umplut în grabă o valiză cu mai mult de 1 milion de dolari în aur și monede locale. Dispărând cu aproape toate fondurile partidului său, secretarul general, cunoscut sub pseudonimul Lai Tek, nu a mai călcat niciodată în colonia britanică de atunci Malaya (azi Malaezia).

La câteva luni după dispariția sa, Lai Tek, un spion de carieră care, alternativ, a jurat loialitate față de trei țări diferite, a fost raportat mort în Thailanda. După cum și-a amintit mai târziu Chin Peng, liderul gherilei care i-a succedat lui Lai Tek ca secretar general al MCP, comuniștii thailandezi (acționând probabil la ordinele lui Chin) l-au sugrumat pe agentul secret, i-au strâns cadavrul într-un sac și l-au aruncat într-un râu. Pentru MCP, a fost un sfârșit corect pentru un om care și-a petrecut zeci de ani trădându-și colegii comuniști, indică Smithsonian Magazine.

Născut în Vietnam la începutul secolului al XX-lea, Lai Tek a lucrat prima dată pentru autoritățile coloniale franceze din Indochina Franceză. Apoi a devenit agent dublu pentru britanici în Singapore și Malaya, lucrând pentru a submina facțiunile comuniste în creștere ale coloniilor, înainte de a fi transformat din nou de japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Agentul secret vietnamez

Zvonurile despre supraviețuirea lui Lai Tek au persistat mult timp după presupusul său asasinat, mărturisind natura enigmatică a unui bărbat al cărui nume, antecedente și adevărate loialități rămân necunoscute. „Ce a făcut în toți acești ani este un mister pentru mine”, spune Karl Hack, un istoric al contrainsurgenței malaeze la Universitatea Open. „Dar poate că îi plăcea jocul. Este destul de interesant să fii implicat în politică și complot la nivel înalt. Și jocul face parte din el.”

Povestea lui Lai Tek s-a desfășurat într-un moment critic al istoriei asiatice, când puterile europene se luptau să își păstreze teritoriile coloniale în fața naționalismului în creștere, a expansionismului japonez și a influenței în creștere a ideologiilor politice precum comunismul. Indochina franceză, care cuprindea Vietnamul modern, Cambodgia și Laosul, se afla sub controlul francez deplin din 1887, dar după cel de-al Doilea Război Mondial, partidele comuniste au preluat puterea, declanșând conflicte sângeroase și prelungite ale căror efecte continuă să rezoneze și astăzi.

Malaya și Singapore, între timp, au intrat sub stăpânire britanică la începutul anilor 1800. Când japonezii au invadat regiunea în 1941, facțiunile comuniste locale s-au aliat inițial cu britanicii, care erau văzuți ca fiind cei mai buni dintre două rele. La sfârșitul războiului, puterile coloniale britanice au reocupat Malaya și au încercat să-și restabilească autoritatea, dar s-au confruntat cu cereri tot mai mari de independență care au culminat cu o insurgență comunistă prelungită cunoscută sub numele de Urgența Malaeză. Spre deosebire de revoluția comunistă de succes din Vietnam, insurgența MCP a eșuat. Malaya și-a câștigat independența față de Regatul Unit abia în 1957, când era clar că comuniștii fuseseră înfrânți. În 1963, Malaya sa alăturat coloniilor britanice Singapore, Sabah și Sarawak pentru a forma națiunea democratică Malaezia. Singapore s-a separat ulterior de Malaezia și și-a declarat independența în 1965.

Misterioasa istorie a lui Lai Tek

Relativ obscur în lumea occidentală modernă, spionajul lui Lai Tek a avut implicații geopolitice în Asia de Sud-Est. Agentul secret, supranumit „trădătorul tuturor trădătorilor” de către savantul Leon Comber, el a trădat cu brutalitate cele mai importante figuri din MCP, urcând în rândurile organizației pe care fusese însărcinat să o doboare atât de britanici, cât și de japonezi. Întârzierea eforturilor MCP de a lansa o revoluție,

Lai Tek s-a asigurat că un guvern comunist nu a câștigat niciodată puterea în Malaya, a reținut influența comunistă în regiune (în afară de Vietnam) și a deschis calea pentru eventualul transfer fără probleme a puterii de la autoritățile coloniale britanice la cele locale. Succesorul lui Lai Tek, vechiul comunist chinez malaez Chin, a descoperit trădarea secretarului general și a ordonat moartea acestuia la scurt timp după al Doilea Război Mondial. Dar chiar și Chin știa foarte puține despre originile lui Lai Tek.

În autobiografia sa din 2003, „Alias Chin Peng: My Side of History”, Chin a scris: „În mod extraordinar, nimeni nu-i știa numele adevărat. Cu toate acestea, toți erau cel mai familiarizați cu pseudonimul său de Partid: Lai Te. Un ordin sau o directivă asociată cu Lai Te a atras atenție imediată, respect absolut și aderență de necontestat.” Numele spionului este scris într-o varietate de moduri, inclusiv Lai Tek, Lai Te și Lai Teck.

Biografia misteriosului spion

Potrivit Brian Moynahan, autorul unei biografii din 2009 a lui Frederick Spencer Chapman, un ofițer al armatei britanice care a lucrat cu Lai Tek în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, spionul s-a născut la Saigon în 1903 dintr-un tată vietnamez și mamă chineză. Moynahan sugerează că numele original vietnamez al lui Lai Tek era Nguyen Van Long; o altă sursă, comunistul vietnamez Duong Quang Dong, îl identifică pe Lai Tek drept Pham Van Dac din Ba Ria, în sudul Vietnamului.

La începutul anilor 1920, tânărul Lai Tek s-a alăturat Partidului Comunist din Indochina, un predecesor al Partidului Comunist din Vietnam, încă activ. De ce s-a înscris  și dacă avea vreo credință ideologică sau naționalistă autentică, probabil că nu se va ști niciodată. Dar autoritățile coloniale franceze, care au văzut toată activitatea comunistă ca pe o amenințare, l-au arestat în 1925, eliberându-l doar după ce a încheiat un târg cu acesta.

După câțiva ani de spionaj pentru francezi, o perioadă întunecată din viața lui, cu puține informații disponibile despre victoriile sau eșecurile sale ca spion, Lai Tek a părăsit Vietnamul. În 1929, a reapărut la Moscova, posibil lucrând pentru Komintern, o organizație comunistă care a coordonat eforturile revoluționarilor din întreaga lume. El a continuat să se miște pe tot parcursul anilor 1930, petrecând mai întâi în Shanghai și mai târziu în Hong Kong.

Lipsa de informații sporește misterul

De ce Lai Tek și-a părăsit țara natală nu este clar. Este posibil ca acoperirea lui să fi fost compromisă, dar Comber susține că este mai probabil să fi rămas în plata francezilor în timp ce locuia în Rusia și China. În mod intrigant, savantul teoretizează că liderul comunist vietnamez Ho Chi Minh i-a cerut personal lui Lai Tek să lucreze pentru Komintern, ca parte a politicii sale de „trimitere a tinerelor cadre vietnameze pentru formare continuă”.

În anii 1930, serviciile secrete coloniale au menținut contacte frecvente, colaborând pentru a menține stăpânirea puterilor europene asupra Asiei de Sud-Est. Mai degrabă brusc, francezii parcă au trecut controlul asupra Lai Tek britanicilor, care aveau nevoie de informatori în coloniile lor din Singapore și Malaya. Britanicii sperau să încorporeze un spion în Partidul Comunist Malayan recent înființat, iar Lai Tek, care avea ani de experiență informativă, era candidatul perfect.

Detaliile misiunii lui Lai Tek în Malaya sunt sumbre. După ce a debarcat de pe o navă de transport în Singapore în 1934, s-a îndreptat către birourile Asociației cultivatorilor de legume din Singapore (un front pentru MCP), unde a luat contact ascuns cu partidul politic în curs de dezvoltare. „Când a apărut în Singapore în 1934”, spune Hack, „era interesant  că Partidul Comunist Malaez exista cu adevărat doar de patru ani.”

Lai Tek fusese antrenat să fie nemilos

Lai Tek era pregătit să fie nemilos și a profitat din plin de conducerea naivă comunistă a MCP. „După sosirea lui”, scrie Moynahan în biografia sa despre Chapman, „mai multe personalități de rang înalt din MCP au fost asasinate. Un membru al comitetului central a fost ucis în timp ce mergea cu bicicleta. … Alții au fost trădați britanicilor, care i-au expulzat în China.” Pentru membrii MCP, deportarea în China,  atunci o republică anticomunistă sub conducerea naționalistului Chiang Kai-Shek  era echivalentă cu o condamnare la moarte.

În 1937, Lai Tek a organizat o grevă a minerilor de cărbune care a dus la înființarea primului consiliu „sovietic” sau comunist din Malaya. Autoritățile britanice au închis curând organizația, dar până atunci, mișcarea a avut „efectul dorit de a întări prestigiul lui Lai Teck în ochii MCP”, potrivit lui Comber. Până în 1939, cu cea mai mare parte a conducerii inițiale a murit sau se afla în exil.

8 decembrie 1941 a fost o zi de cumplită în Malaya. Cu câteva ore înainte de atacul asupra Pearl Harbor, japonezii au aterizat pe plajele din nord-estul Malayei și au început o înaintare rapidă spre Singapore. Pe 15 februarie 1942, forțele britanice din Singapore s-au predat japonezilor. Lai Tek s-a ascuns, dar a fost în scurt timp arestat de Kempeitai, poliția secretă japoneză, ca un suspect de comunism. Aproape imediat, scrie Moynahan, „El a mărturisit că a condus toate activitățile comuniste din Malaya și Singapore… și a acceptat să lucreze cu Kempeitai în schimbul vieții sale”.

Trădare pentru a scăpa cu viață

Păstrând acordul său permanent cu britanicii un secret pentru invadatorii japonezi, Lai Tek a început să spioneze pentru încă o țară. Acționând pe baza informațiilor sale, japonezii au arestat și executat rapid membri de partid în Singapore și Malaya – un val de violență care a stârnit suspiciuni cu privire la adevărata loialitate a liderului MCP.

Într-un exemplu brutal de autoconservare, Lai Tek și-a un tovarăș îngropat de viu după ce a pus sub semnul întrebării rolul secretarului general în dispariții.

Dar cea mai mare trădare avea să vină. Lai Tek i-a invitat pe membrii de rang înalt ai MCP și a armatei anti-japoneze a popoarelor malaeze (MPAJA) nou formată, organizată de comuniști, la o conferință secretă la Batu Caves, acum un loc turistic popular la nord de Kuala Lumpur. Japonezii, conștienți de data și locația exactă a întâlnirii, și-au lansat atacul la răsărit pe 1 septembrie 1942, distrugând aproape întreaga conducere comunistă a Malaya.

Vă mai recomandăm și:

Guvernul britanic ar fi fost infectat cu software de spionaj de producție israeliană

Avertismentul șefului spionajului britanic: A început cursa pentru controlul inteligenței artificiale

Batoanele de ciocolată care i-au ajutat pe americani în misiunile de spionaj din Al Doilea Război Mondial

China instalează malware pentru spionaj pe telefoanele turiştilor

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O substanță din strugurii roșii ar putea preveni cancerul
O substanță din strugurii roșii ar putea preveni cancerul
De ce nu este bine să-ți faci patul imediat după ce te-ai trezit dimineața?
De ce nu este bine să-ți faci patul imediat după ce te-ai trezit dimineața?
Dilema creatinei: Ar putea ajuta și creierul, nu doar mușchii?
Dilema creatinei: Ar putea ajuta și creierul, nu doar mușchii?
Un nou studiu arată că cimpanzeii sunt mai similari oamenilor decât s-a crezut
Un nou studiu arată că cimpanzeii sunt mai similari oamenilor decât s-a crezut
Actorul Alan Rickman: „Există o voce interioară care-ți spune întotdeauna ce ar trebui să faci”
Actorul Alan Rickman: „Există o voce interioară care-ți spune întotdeauna ce ar trebui să faci”
Oamenii de știință au transformat sângele în material care repară oasele
Oamenii de știință au transformat sângele în material care repară oasele
Alimentul care protejează creierul și scade colesterolul
Alimentul care protejează creierul și scade colesterolul
Bărbații sunt mai dispuși decât femeile să accepte să fie îngrijiți de roboți la bătrânețe
Bărbații sunt mai dispuși decât femeile să accepte să fie îngrijiți de roboți la bătrânețe
Augusto Pinochet, dictatorul brutal al Chile susținut de Washington. „Regret și sufăr aceste pierderi, dar este voia lui Dumnezeu. El mă va ierta dacă am comis excese, dar nu cred că am făcut-o”
Augusto Pinochet, dictatorul brutal al Chile susținut de Washington. „Regret și sufăr aceste pierderi, dar este voia ...
Telescopul Webb a ajutat astronomii să găsească Trei Monștri Roșii în Universul îndepărtat
Telescopul Webb a ajutat astronomii să găsească Trei Monștri Roșii în Universul îndepărtat
Vremea se răcește în toată țara, anunță meteorologii
Vremea se răcește în toată țara, anunță meteorologii
Kim Jong Un a dat ordinul pentru producția în masă de drone kamikaze
Kim Jong Un a dat ordinul pentru producția în masă de drone kamikaze
Extaz pe piața cripto după realegerea lui Donald Trump! Bitcoin, aproape de 100.000 de dolari
Extaz pe piața cripto după realegerea lui Donald Trump! Bitcoin, aproape de 100.000 de dolari
39 de ani de la uciderea, prin tortură, a disidentului Gheorghe Ursu. Cum a fost modificat dosarul pe care i l-a făcut Securitatea
39 de ani de la uciderea, prin tortură, a disidentului Gheorghe Ursu. Cum a fost modificat dosarul pe care i l-a făcut ...
Convorbirea lui Scholz cu Putin a deschis „cutia Pandorei”, susține Zelenski
Convorbirea lui Scholz cu Putin a deschis „cutia Pandorei”, susține Zelenski
Surpriza de care au avut parte mai mulți elevi ruși care studiau imagini din satelit cu o insulă din Arctica
Surpriza de care au avut parte mai mulți elevi ruși care studiau imagini din satelit cu o insulă din Arctica
Cum ajutăm creierul să rămână în formă?
Cum ajutăm creierul să rămână în formă?
Care mai este starea de spirit a românilor?
Care mai este starea de spirit a românilor?